Marquee
 
 


 


 
 

We zijn ons steeds meer bewust dat groen niet alleen een decoratieve functie heeft maar dat groen ook heel erg belangrijk is voor onze gezondheid. Ook verbeterd het de kwaliteit van ons leefmilieu. Door het concept van de levende tuin toe te passen in de tuin, creŽert u een rustpunt waar u even op adem kunt komen en zorgt de natuur ervoor dat er meer groen terug in uw leefomgeving komt. Elk jaargetijden heeft daarin zijn eigen charmes. Bovendien geeft de levende tuin bescherming tegen geluidshinder en kan de groene omgeving als therapie gebruikt worden.

De tuin prikkelt de volgende zintuigen:
∑ Kleuren            ∑ Voelen            ∑ Horen
∑ Proeven           ∑ Geuren

DE LEVENDE TUIN HEEFT OOK ANDERE VOORDELEN:

Kinderen komen sneller met de natuur in aanraking waardoor dat ze kunnen leren omgaan met de natuur en bovendien worden gestimuleerd tot buiten spel.

Je kunt uw groenten of kruiden van de tuin in de keuken gebruiken.

CreŽren van leefmogelijkheden van verschillende planten en dieren.

Deze tuinstijl kan co≤ vastleggen zodat het broeikaseffect verminderd. De luchtkwaliteit wordt ook beter zodat er minder fijnstof en luchtverontreiniging in de lucht aanwezig is.

Het waterbeheer in deze tuinen is ook beter, ze hebben een betere waterberging en vermindering van afvoerpieken bij hevige neerslag tot 83 % van het hemelwater houdt deze tuin vast ten opzichte van een stenen tuin. En geeft het bovendien een goede
waterzuivering.

WAAROM IS EEN GROENE TUIN AAN UW HUIS ZO BELANGRIJK?

In deze jachtige tijd zien we steeds vaker dat mensen hun tuin laten betegelen of er grind in laten storten. Ze kunnen als reden hebben dat ze geen tijd hebben om een tuin te onderhouden of er geen zin in hebben om het bij te houden. Deze tegels en grind worden dan vaak gereinigd met een chemisch goedje wat over het algemeen niet gezond is voor mens en dier. Een groene tuin is juist enorm belangrijk voor het menselijk welzijn. Hieronder kunt u lezen waarom een groene tuin zo belangrijk is en de reden waarom wij met milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen werken.

EEN GROENE TUIN HEEFT AL GAUW HET GEWICHT VAN EEN GROTE HOND AAN LEVEN

U zult wel denken "hoe kan dit?"  Maar dit leven zit in de bodem, ten minsten als u een groene tuin heeft met planten, bomen en een gazonnetje. In de bodem zitten bijvoorbeeld bacteriŽn, schimmels, wormen, larven en andere insecten .
Het gewicht van al deze organismen zitten in de bovenste 10 cm van de bodem. Voor een gemiddelde stadstuin van 100 m≤ bedraagt dit al gauw 30 kg. Het bodemleven draagt bij aan de voorziening van water en voedingsstoffen naar de planten.

FIJNSTOF IN DE BODEM WORDT AFGEBROKEN

Het fijnstof is veel minder schadelijk als deze stoffen zich laten afbreken door het bodemleven in gezonde bodems. Bij het ontbreken van gezonde bodems of aanwezigheid van harde oppervlakten worden de deeltjes afgevoerd via het afstromend water en komen elders terecht waar het alsnog gezuivert moet worden. Niet alleen de groene tuin, maar ook de gezonde bodem daaronder fungeert als zuiveraar.

GEZONDHEID

De kans dat bewoners zich gezond voelen is in groene gebieden 1,5 keer zo groot als in een minder groene woonomgeving.  Het is namelijk gebleken dat mensen die in een groene omgeving wonen 25 % minder depressies hebben, 15 % minder nekklachten, 15 % minder migraine en ernstige hoofdpijnklachten en 23% minder kans op op astma/COPD. PatiŽnten met uitzicht op het groen herstellen zich veel sneller. Grote bomen zijn heel erg belangrijk voor het opvangen van fijnstof een grote boom van 50 cm doorsnede kan per jaar al zo'n ongeveer 500 gram fijnsof opvangen. Door veel groen in de omgeving kan geluidshinder tot ongeveer 5.5 decibel verminderen. 

UW TUIN ZUIVERT REGENWATER

Het zijn niet zozeer de planten zelf die de neerslag in de bodem reinigen, maar voornamelijk de bacteriŽn rondom de wortels van de planten. Het is van wezenlijk belang dat u  in de tuin uw grond goed moet onderhouden door middel van natuurlijke meststoffen en dat u geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruikt. Een goed levende tuin is meer als alleen groen!

HET FINANCIňLE PLAATJE

Er is gebleken dan huizen met een groene tuin 10% meer waard zijn als huizen die dat niet hebben. Daarbij komt ook nog het feit dat als er veel bomen in de buurt van uw woning staan dat ongeveer 10% op de energie kosten kan besparen.
 
HOME
LEVENDE TUIN
TUINGESCHIEDENIS
TUINONDERHOUD
ONTWERP
TUINRENOVATIE & BUDGET-TUIN
CONTACT & LINKS